Rakstu arhīvs
 
Decembris 2012
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Janvāris 2013
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Februāris 2013
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Marts 2013
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Aprīlis 2013
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Maijs 2013
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Jūnijs 2013
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Jūlijs 2013
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Augusts 2013
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Septembris 2013
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Oktobris 2013
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Novembris 2013
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Decembris 2013
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Janvāris 2014
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Februāris 2014
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 1 2
Marts 2014
24 25 26 27 28 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Aprīlis 2014
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Maijs 2014
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Jūnijs 2014
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Jūlijs 2014
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Augusts 2014
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Septembris 2014
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Oktobris 2014
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Novembris 2014
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Decembris 2014
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Janvāris 2015
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Februāris 2015
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 1
Marts 2015
23 24 25 26 27 28 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Aprīlis 2015
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Maijs 2015
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Jūnijs 2015
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Jūlijs 2015
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Augusts 2015
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Septembris 2015
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Oktobris 2015
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Novembris 2015
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Decembris 2015
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Janvāris 2016
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Februāris 2016
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 1 2 3 4 5 6
Marts 2016
29 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Aprīlis 2016
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Maijs 2016
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Jūnijs 2016
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Jūlijs 2016
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Augusts 2016
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Septembris 2016
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Oktobris 2016
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Novembris 2016
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Decembris 2016
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Janvāris 2017
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Februāris 2017
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
Marts 2017
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Aprīlis 2017
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Maijs 2017
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Jūnijs 2017
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Jūlijs 2017
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Augusts 2017
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Septembris 2017
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Oktobris 2017
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Novembris 2017
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Decembris 2017
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Janvāris 2018
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Februāris 2018
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
Marts 2018
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Aprīlis 2018
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Maijs 2018
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Jūnijs 2018
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Jūlijs 2018
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Augusts 2018
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Septembris 2018
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Oktobris 2018
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Novembris 2018
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Decembris 2018
 
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Viedoklis

Vai gaidāt Latvijas simtgades svētku?



Lai balsotu, jāielogojas sistēmā!
Pēdējās galerijas
Biežākie atslēgvārdi

Kā izdzīvot vai kā dzīvot ziemā? 07.02.2018

Paula Kārkluvalka
paulakarkluvalka@gmail.com
63223336

Talsu Ājurvēdas centra saimnieces Daigas Daugmanes uzrunāts, talseniekiem pagājušajā nedēļā bija ekskluzīva iespēja satikt indieti, ājurvēdas ārstu Somitu Kumaru. Latvijā viņš pavada vien pāris nedēļu gadā, pieņemot klientus Ājurvēdas centrā «Dhanvantari» Rīgā un lasot lekcijas Latvijas Universitātes medicīnas studentiem. Pēc individuālu konsultāciju sniegšanas Talsu Ājurvēdas centrā viņš pastāstīja, kā saglabāt veselu ķermeni un ko ēst ziemas sezonā, aicinot citzemju augļus atstāt veikalu plauktos, ēst vietējos ābolus un nenovērtēt par zemu pagrabā uzglabāto.
Ieskats ājurvēdā
Somits Kumars tikšanos sāka ar ājurvēdas pamatu izskaidrošanu. Tā ir mācība par cilvēka ķermeni, sevis saprašanu. «Mums ir ķermenis, prāts, maņu orgāni un dvēsele. Daudzi uzskata, ka prāts un dvēsele ir viens un tas pats, bet tā nav. Aiz prāta ir dvēseles aspekts. Guļot dziļā miegā, esam nesaistīti ar savu ķermeni. Vai esam dzīvi? Esam. Bet, ja neesat saistīti ar prātu un ķermeni, kas notur pie dzīvības? No rīta jūs pamostaties, bet, ja sasaiste ar dvēseli ir pārtrūkusi, nepamostaties. Ķermenis, prāts, maņu orgāni un dvēsele — tas ir viens veselums. Dvēsele nevar saslimt, tai nav ne sākuma, ne beigu. Nāvi piedzīvo fiziskais ķermenis un prāts, ne cilvēks pats.
Svarīga ājurvēdas mācība — mēs neesam šeit, lai mirtu vai dzīvotu, mēs esam bezgalīgi.
Ājurvēda sastāv no diviem vārdiem — «ajus», kas nozīmē «turpinājums» un «veda», ko tulko kā «zināšanas». Ājurvēda ir zinātne par nemirstību. Mums piešķirtas dažādas lomas — varam būt dzīvnieku, augu vai cilvēku veidolā. Augi ir tikpat dzīvi kā mēs. Slimojot un arī ikdienā mums vajag atbalstu, un augi to dod. Kad augiem vajadzīgs atbalsts, to sniedzam mēs. Nomirstot mūsu ķermenis kļūst par zemi, par barību augiem. Tas ir nebeidzams attiecību cikls starp ķermeni, augiem un vidi mums apkārt. Ir svarīgi šīs attiecības izprast,» skaidroja S. Kumars.
Sezonai piemērots uzturs
Ājurvēdas ārsts padziļināti pētījis latviešu ēšanas paradumus, ko ēduši mūsu senči un kādu uzturu patērējam mūsdienās. Lielveikalu sniegtās iespējas veicinājušas zināšanu aizmiršanu, attālinot latvieti no piemērotas pārtikas uzņemšanas. Katrai sezonai ir tai piemēroti ēdieni, bet pašlaik novērojams, ka sezonalitāte netiek ņemta vērā, visu gadu ēdot vienu un to pašu. «Veselīgāki ir lauku apvidos dzīvojošie, kuriem līdzās mājai neatrodas lielveikali. Viņi katrā sezonā ēd tai piemērotu ēdienu. Ķermeņa vajadzības mainās atkarībā no gadalaika. Mūsu asinsspiediens visu gadu nav vienāds, arī hormonu līmenis, gremošanas orgānu darbība. Citur pasaulē ir sešas sezonas, bet Latvijā — četras. Tātad latviešiem ir jāievēro četri dažādi gadalaiki un tiem jāpielāgo uzturs,» ir pārliecināts ājurvēdas ārsts.
Mūsdienās ļoti izplatītas ir dažādas alerģijas, saaukstēšanās slimības, gremošanas traucējumi, stresa radītas problēmas, jo ķermenim netiek sniegts pareizs, sezonai piemērots uzturs. «Pusdienas ēdam ārpus mājas, bet restorāni nemaina savu ēdienkarti atbilstoši sezonai, līdz ar to ēdam vienu un to pašu gan vasarā, gan ziemā. Ātrāk vai vēlāk ķermenis sāk pretoties. Piemēram, ķermenim vajag kartupeli, bet tas saņem cukīni. Vai šodien varam apēst Latvijā audzētu cukīni? Izvēloties produktus, ir jāuzdod sev jautājums, vai mūsu valstī pašlaik tas aug vai to ir bijis iespējams uzglabāt? Ziemā Latvijā nevar izaudzēt cukīni, tādēļ tie nav jāēd. Jūsu vecvecmāmiņas ēda bietes, kartupeļus, skābētus kāpostus, gurķus. Ziemā cukīni vietā mums jāizvēlas kartupelis,» ir pārliecināts ājurvēdas speciālists.
Ziemā jāuzņem salds, sāļš un skābs, tieši tādēļ mūsu senči, izmantojuši sālīšanu dārza velšu uzglabāšanai. Viņš neiesaka izvairīties no sāls, jo pilnvērtīgā uzturā jābūt ietvertām visām sešām garšām. «Ja ķermenis ir atūdeņojies, organisms slimnīcā saņem sālsūdeni. Ja sāls tiek izslēgts, tad ātrāk vai vēlāk ķermeni skars vielmaiņas traucējumi.
Ājurvēdā tiek runāts par sešām garšām, kurām jābūt ikdienas ēdienkartē. Procentuāli lielāko daļu satāda saldā graša (tas nenozīmē, ka jāēd cukurs). Sadalot šķīvi daļās, lielākā daļa ir saldajai garšai, tad nedaudz skābai, sāļai, nedaudz rūgtai, asai un savelkošai garšai.
Piemēram, sālītu gurķu pamatgarša ir salda un nedaudz rūgta. Sālsūdens pievieno sāļo garšu, ķiploks — asu, savelkošu, apiņu lapas, ko mēdz pievienot, — rūgtumu. Tātad fermentācijas procesā jūsu senči ir ievērojuši sešu garšu pamatprincipu. Katrā gatavotajā ēdienā ir jābūt sešām garšām, citādi ķermenī zūd līdzsvars,» atklāj S. Kumars. Ājurvēdas mācībā sabalansēta uztura uzņemšanai ir tikpat būtiska nozīme, kā pareizai diennakts cikla ievērošanai. Ājurvēdā gulētiešanai, celšanās rituālam, fiziskām aktivitātēm, ēšanai ir konkrēti noteikts laiks, kas jāievēro. Šādi noteikumi ir arī saziņai ar citiem — kā sarunāties ar apkārtējiem, kā nesāpināt. Ievērojot šos pamatprincipus, cilvēks rūpējas par savas veselības uzturēšanu. «Nesekojot noteikumiem, jāķeras pie augu izmantošanas, kas atgriež līdzsvaru. Tomēr ājurvēdu nevajag uztvert kā mācību par slimību ārstēšanu, tā vispirms ir mācība, kā būt veselam,» saka ārsts.
Mēs neesam vienādi — atšķiramies gan pēc izskata, gan prāta darbības un emocijām. Ājurvēdā cilvēkus iedala trīs pamattipos — vata, pitta, kapha. To noteikšana ir laikietilpīgs process, kurā vērtē cilvēka vizuālo izskatu un sniegtās atbildes uz konkrētiem jautājumiem. «Ja esi tievs kā Mr. Bīns, iespējams, esi vata tips. Viņi labprāt iesaistās jaunos projektos, bet ne vienmēr tos pabeidz. Viņi ļoti daudz runā un nevar nosēdēt mierīgi uz vietas. Viņiem parasti ir problēmas ar nervu sistēmu un sirds aritmiju. Pitta (datora ekrānā rāda Vladimira Putina fotogrāfiju — P. K.) tipa cilvēki ir spēcīgas miesasbūves, izteiktu ķermeņa aromātu, ar mazu apmatojumu, ir nosliece uz plikpaurību. Viņi ir labi analītiķi, un viņiem nepatīk vasara. Savukārt vatai nepatīk ziema. Pitta ir labi līderi, bet cieš no asins, ādas, gremošanas problēmām, autoimūnām saslimšanām. Savukārt kapha tipa cilvēkus parasti uzskata par apaļīgiem, bet to ķermeņi ir plati, tiem ir daudz apmatojuma, it īpaši krūšu apvidū un uz rokām, zema balss. Viņiem ir ļoti laba atmiņa un laba imunitāte. Viņi ir visvairāk pakļauti aptaukošanās riskam,» pastāsta ārsts.
Ziemā saslimšanām, depresijai visvairāk ir pakļauti vata tipa cilvēki. Savukārt pitta tips no depresijas parasti cieš rudenī, kapha — pavasarī. Sava ķermeņa tipa izprašana ļauj izvairīties no iespējamām veselības problēmām.
Ziemā cilvēkiem ir lielāka kāre pēc saldumiem, zūd vēlme izkustēties no mājas, pazūd darbaprieks un vairāk laika gribas atvēlēt miegam. Ārsts uzskata: «Ja dzīvotu pēc senču tradīcijām, ar šādām problēmām nesaskartos. Tirdzniecības vietu plašais produktu klāsts rosina ķermeņa disbalansu. Mukšana no ziemas uz siltākām zemēm neatrisina mūsu pamatproblēmu — nepareizu ēšanu,» teic ārsts.
Jāievēro dienas cikls
Saulei austot, mostas arī cilvēks un maksimālā enerģija tiek sasniegta dienas vidū. Pēc tam ķermeņa procesi paliek lēnāki. Vakarā uzņemto ēdienu gremošanas sistēma pārstrādā ļoti lēni. Lai ķermenis atjaunotos, 22.00 būtu jādodas pie miera. Dienas laikā apēstajam līdz tam jābūt sagremotam. «No 22.00 līdz 2.00 naktī atjaunojas fiziskais ķermenis, bet no diviem naktī līdz sešiem rītā notiek smadzeņu atjaunošanās. No rīta jāceļas sešos, ziemā vēlākais septiņos. Nav pareizi rītu sākt ar brokastīm, no atmošanās brīža līdz barības vielu uzņemšanai ir jāpaiet vismaz stundai, pusotrai. Ko darīt līdz brokastīm? Atmostoties stresa hormonu līmenis ir ļoti augsts, arī asinsspiediens ir augstāks nekā dienas laikā, tādēļ ir īstais brīdis nomierināt ķermeni. Ieteicams praktizēt jogu, doties pastaigā ar suni vai bez suņa, piekopt fiziskas aktivitātes.
Bieži grēkojam, bērnus modinot pēdējā brīdī un piedāvājot kaut ko ātri apēst pirms došanās uz skolu. Vēlāk vecāki brīnās, kāpēc bērniem ir vielmaiņas traucējumi. Rīta aktivitātēm seko pareiza elpošana, meditācija, tad mazgāšanās. Pēc šī rituāla ķermenis ir gatavs barības vielu uzņemšanai,» teic ārsts. Pirms mazgāšanās ārsts iesaka ieziesties ar savam ķermeņa tipam atbilstošu eļļu. Pitta tipam der olīveļļa, vata tipam — saulespuķu vai sezama eļļa, kapha tipam — rapšu eļļa. Ieziesties ar eļļu viņš iesaka arī pirms pirts un saunas apmeklējuma. Eļļa aizsargājot no pārkaršanas un pārmērīga ūdens zuduma ķermenī.
Uz šķīvja divi karaļi
Liellopa, aitas, truša gaļa nepaaugstina ķermeņa temperatūru, savukārt tītara, vistas un pīles gaļa, tāpat kā zivis, paaugstina. Zinot savu ķermeņa tipu, top skaidrs, kādu gaļu izvēlēties. «Runājot par gaļu, tā pirms pagatavošanas ir jāmarinē. Ājurvēdā liela nozīme ir garšai, tādēļ jāpievieno garšvielas. Jebkurai gaļai, ko gatavojat, iesaku pievienot estragonu — tam ir rūgta garša, tāpat jāpievieno sāls, kurkums (tas nogalina gaļā esošās sliktās baktērijas) un piedod rūgtumu un asumu. Kurkums nav Eiropas garšviela, bet to ir ļoti būtiski izmantot. Svarīgi gaļai, arī zivīm pievienot sīpolus, kas gaļu padara mīkstāku. Ēdot daudz gaļas, tātad uzņemot proteīnu, ķermenim tiek atņemts ūdens, un var rasties hemoroīdi, gaļa padara ķermeni skābu. Sīpoli šo efektu nomāc,» skaidro ājurvēdas ārsts.
Gaļas marinēšanai viņš iesaka izmantot arī ķimenes, jo tās uzlabo gremošanu un mazina trauksmi. Tādēļ mūsu senči ķimenes pievienoja maizei, kas ir smagi sagremojama. Garšvielas gaļas marinēšanai jāatdzīvina uz pannas karstā eļļā, uzmanot, lai tās nepiedegtu. Kad sīpoli kļuvuši zeltaini, garšvielas pievieno gaļai un ļauj tai iemarinēties.
Ķimenes, kurkumu un ingvera pulveri var lietot visi ķermeņa tipi. Estragonu var lietot kopā ar visiem proteīnu saturošiem produktiem. Kanēli un koriandru ārsts iesaka lietot pitta tipa cilvēkiem, tas mazina ķermeņa karstumu. Tādēļ krāsnī ceptus ābolus mūsu omes apkaisījušas ar kanēli, tā samazinot augļu skābumu un ēdiena «uguni».
Ja ēdiena gatavošanā ievēro sešu garšu pamatprincipu, uzlabojas pašsajūta.
Proteīnu saturošus produktus ieteicams ēst tikai līdz trijiem dienā, jo organisms tos pārstāj pārstrādāt pēc sešiem vakarā. Rieksti, gaļa, piena produkti jābauda dienas pirmajā pusē. Vakariņās Somits Kumars iesaka ēst apstrādātus dārzeņus. Visās sezonās.
«Vienā valstī nevar būt četri karaļi, citādi izcelsies karš. Arī ar dārzeņu daudzveidību vienā ēdienreizē nevajag aizrauties. Nav ieteicams vienā maltītē ēst vairāk nekā divu veidu dārzeņus.
Piemēram, smūtiju dzeršana ir organisma mocīšana, jo savienotas ļoti daudzas stipras izejvielas. Kāpēc Dievs mums deva mēli? Lai mēs sagaršotu. Kāpēc mums ir zobi? Lai sakošļātu. Dievs mums mēles un zobu vietā nedeva blenderi, lai patērētu smūtijus.
Gremošana nesākas vēderā, tā sākas mutē. Ēdot ābolu, zobi to sakož, mēle sagaršo, iesaistās siekalas, un sākas gremošanas process, smadzenes dod signālu vēderam, ka gaidāms ābols. Līdz ar to izstrādājas enzīmi, kas to palīdzēs sagremot. Katrs produkts ir kā karalis. Daudzkrāsains ēdiens — daudzas problēmas. Ja ēdīsiet vienkāršu ēdienu, gremošanas sistēmai būs vieglāk.
Plānojot ēdienu, var lietot universālos dārzeņus — tomātus, sīpolus, ķiplokus un ingveru. Tie der kopā ar visiem citiem produktiem,» pastāsta S. Kumars.
Pēc ājurvēdas mācības ēdienreižu grafiks pielāgots saules ciklam, kas tieši ietekmējot gremošanas procesu. Pēdējā dienas maltīte ieturama sešos vakarā, vasarā vakariņot var stundu vēlāk. Ēdienreižu laiku neievērošana ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ cilvēki cieš no augsta asinsspiediena un citām slimībām. Viņš atgādina, ka Latvijā galvenais mirstības cēlonis ir asinsvadu saslimšanas.
Ziemā latvieši kļūst mazaktīvāki, tomēr būtu jābūt tieši pretēji. No novembra līdz februārim cilvēkiem esot vislabākā fiziskā izturība un to vajadzētu likt lietā sportojot. «Tā vietā cilvēki sēž mājās un aptaukojas. Mēs visu darām otrādi — vasarā, kad ir karsts, kustamies daudz, bet ziemā, kad vajadzētu kustēties, to nedarām. Senči apmeklēja pirti, rūdījās āliņģos, arī jums to vajadzētu darīt, tas veicina asinscirkulāciju,» rosināja ārsts.
Kā vasarā, tā ziemā brokastīs ar ēdienu būtu jāaizpilda 50 procenti kuņģa. Kā zināt, kad apstāties? Ir jāapstājas pie sajūtas, ka vēderā ir vieta vēl vienai maizītei. Jāuzņem arī šķidrums un aptuveni vienai ceturtdaļai kuņģa jāpaliek brīvai gaisam. Pusdienās vēderu var pieēst pilnu, vakarā — tik daudz, lai justu vēl izsalkumu.
«Cilvēki, kuri ēd mazāk, dzīvo ilgāk. Tas ir fakts. Ēdiens ietekmē ne tikai pašsajūtu, bet arī domas. Ja izjūtat dusmas, jūs nomāc depresīvs garastāvoklis, kādu laiku pārstājiet ēst gaļu, un jums paliks labāk. Ēdiens maina baktēriju sastāvu kuņģī. Vakarā ēdot veģetāri, izslēdzot proteīnu, vieglāk tiksiet galā ar stresu,» bilst ārsts. Ājurvēda neatbalsta svaigēšanu. Tiek uzskatīts, ka svaigus var ēst tikai nogatavojušos augļus. Svaigas saknes un augu lapas lielos apjomos ārsts neiesaka ēst, tie jāapstrādā, lai neizjauktu ķermeņa balansu. Uz jautājumu, ko darīt, ja ir vēlme ziemā ēst svaigus dārzeņus un augļus, ārsts atbildēja: «Jums jālieto Latvijā izauguši produkti, tiklīdz sāksiet patērēt eksotiskus augļus, riskējat izsaukt alerģijas, slimības. Daudzi mūsdienu bērni cieš no alerģijām, tiklīdz vecāki vairs nepērk viņiem banānus, veselības stāvoklis uzlabojas. Jūs esat radīti, lai ēstu ābolus, ne banānus! Vitamīnus dabūsiet no vasarā un rudenī sarūpētajiem krājumiem». S. Kumars pastāstīja par šķiet katram latvietim zināmām, bet iespējams pārāk maz novērtētām vērtībām — upenēm, avenēm, pīlādžiem, dažādām tējām.
Jānostiprina sevī saimnieciskuma gars un vasarā nopietnāk jādomā par to, ko ēdīsim ziemā. Lekcijas noslēgumā viņš atgādināja: maz pielietotā produktu sālīšana ir daudz labāka par marinēšanu etiķī. Viņš iesaka dārzeņus, sēnes nomazgāt, vislabāk kurkuma ūdenī, nožāvēt un likt sālsūdenī (uz vienu litru ūdens jāpievieno 98 grami sāls). Visām augu daļām jābūt noklātām ar ūdeni, lai tie nebojātos.

Atslēgvārdi
veselība
Komentāri
Komentēt var tikai reģistrēti lietotāji.
Lai ielogotos sistēmā, izmanto kādu no sociālajām pasēm:
draugiem.lv twitter.com facebook.com
Lietotāja profils
Lai ielogotos sistēmā, izmanto kādu no sociālajām pasēm:
draugiem.lv twitter.com facebook.com
Twitter
----- Account: talsuvestis.lv -----