Kartupeļu lauku dienā iepazīst jaunas šķirnes 21.08.2018


15. augustā pirmo reizi zemnieku saimniecībā «Sprīdīši»
Virbu pagastā notika kartupeļu lauku diena, kurā audzētājiem bija
iespēja iepazīties ar izmēģinājuma laukā stādītajām septiņām
dažādām kartupeļu šķirnēm, kas izaudzētas, sadarbojoties ar
uzņēmumu «Agrimatco».
Šovasar sausais un karstais laiks ietekmējis visus lauksaimniecībā
strādājošos. Graudkopji sūdzas par mazu graudu birumu, lopkopji —
par nepietiekami lopiem savākto barību ziemai. Arī dārzeņu
audzētājiem šī gada laikapstākļi ietekmēs gaidāmo ražu. Piemēram,
kartupeļu ir mazāk nekā citus gadus. Zem cera maz ir izaugušo
bumbuļu, arī to lielums neesot tāds kā iepriekš. Zemnieku
saimniecības «Sprīdīši» saimnieks Gundars Elstiņš teic, ka šogad ar
kartupeļiem apstādīti ap 20 hektāriem zemes. Četros hektāros auguši
agrie kartupeļi, kuru vākšana uzsākta jūlija sākumā un šonedēļ
beigšoties. Tad kārta būs rudens kartupeļiem. Saimniecībā izaudzēto
galvenokārt realizē Talsu novadā esošajiem ēdināšanas uzņēmumiem,
kā arī vienam lielveikalu tīklam.
Lai gan saimniecībā darbu daudz, šogad saimnieki sadarbībā ar
uzņēmumu «Agrimatco», kas savukārt sadarbojas ar Nīderlandē esošo
uzņēmumu «The Potato Company», kas nodarbojas ar kartupeļu
selekciju, ierīkojuši izmēģinājuma lauku, kur sastādītas septiņas
dažādas kartupeļu šķirnes. «Sprīdīšu» saimnieks Gundars Elstiņš
teic, ka kartupeļu lauku dienas pie viņa notiek pirmo reizi, bet
līdzīgi pasākumi norisinās arī citviet Latvijā. Gundaram uzņemt
savā saimniecībā firmu un citu saimniecību pārstāvjus esot jauna
pieredze. Ir cerība, ka šādu praksi varētu īstenot arī turpmāk.
Viņaprāt, tā ir lieliska iespēja kartupeļu audzētājiem sanākt kopā
un pārrunāt aktuālos jautājumus, par paveikto, izmantotajiem
līdzekļiem un tehnoloģijām bumbuļu audzēšanā. Tā ir arī iespēja
redzēt, kā katra no stādītajām šķirnēm mūsu laikapstākļos uzvedas
un vai izvēlama arī turpmākai audzēšanai.
Interesantākās sarunas audzētājiem raisījās pie kartupeļu
izmēģinājuma lauka. Tur redzami, gan lillā krāsas kartupeļi
’Bergarac’, kas domāti interesantu ēdienu pagatavošanai, ar sarkanu
mizu raksturīgie ’Bordeaux’, ar koši dzelteno mizu un mīkstumu—
’Exquisa’— un citas šķirnes. Par to augšanas īpatnībām stāstīja
uzņēmuma «Agrimatco» pārstāve Dace Lesiņa. Kartupeļi stādīti 12.
maijā. Trīs nedēļu laikā tie sanākuši nevienmērīgi, arī dotais
mēslojums, kas zemē likts un smidzināts uz augiem, lielā karstuma
un sausuma dēļ nav devis cerēto rezultātu. Lai gan lietus pēdējās
dienās nolijis, tam vairs nav būtiskas nozīmes, jo, rokot
kartupeļus, redzams, ka zeme pie bumbuļiem joprojām ir sausa.
Jautāts, vai arī kāda no izmēģinājuma laukā esošajām šķirnēm ar
laiku varētu kļūt daudz atpazīstamāka mūsu patērētāju vidū,
saimnieks atzīst — jārēķinās, ka cilvēki tomēr ir jau pieraduši pie
daudzām šķirnēm. Citiem kartupeļi vispār ne ar kādu šķirni
neasociējas. Kartupelis esot kartupelis, kāda tur vēl šķirne!
Pircēju vidū iecienīta joprojām ir šķirnes ’Vineta’ kartupeļi.
Populāra ir arī ’Bellefleur’, bet diezin vai nākotnē tā vēl būšot
pieejama. Eiropā pieprasījums pēc miltainiem kartupeļiem ir krietni
samazinājies. Šogad nelielā platībā saimniekam augot violetās
krāsas kartupeļi ’Bergarac’. Viņaprāt, tos ikdienā cilvēki patērēs
mazāk, bet savu «odziņu» ēdienam svētku reizēs violetais krāsojums
gan dodot. «Ikdienā esam pieraduši, ka kartupeļi uz šķīvja tomēr ir
dzeltenīgas iekrāsas,» teic saimnieks.
Lai ielogotos sistēmā, izmanto kādu no sociālajām pasēm: