No dullošanās līdz pieprasītam tūrisma produktam 12.11.2013

Pagājušā gada Ziemassvētku laikā Strazdes muižu pārņēma rūķošanās prieks — rūķu namiņš, rūķu skābeņu zupa, rūķu meistardarbnīcas. Arī pēc ziemas cēliena rūķi no Strazdes prom nedomāja iet. Tā nu tie čakli nostrādājuši visu gadu un jau atkal gatavojas gada lielākajam notikumam — Ziemassvētkiem. Bet starplaikā viņi dara praktiskas lietas, piemēram, izgatavo rūķu suvenīrus un marinē lielās ogas, lai būtu, ko ciemiņiem pasniegt.
Ja pie dāvanu gatavošanas ķērušies visi rūķi, tad lielās ogas jeb ķirbja marinēšana pilnībā ir rūķu mammas Laumas pienākums. «Strazdē vienmēr bijis daudz saimnieču, arī šo recepti esmu aizguvusi no vienas labas saimnieces Skaidrītes Kristlības. Viņas visu gatavo pēc garšas,» pastāstīja Lauma. Marinādes sastāvā ir kanēļa standziņas vai tā mizas, krustnagliņas un etiķa esence, kā arī cukurs. «Marinādei jābūt visai spēcīgai. Mīkstie ķirbi vārošā marinādē jānotur minūtes desmit vai 15, lai tie neizšķīstu,» pamācīja rūķu mamma.
Rūķu pasaulei izskatā tik piederīgie suvenīri
šajā reizē varēja tapt, ne tikai pateicoties rūķīšu čaklajām rokām, bet arī Strazdes bibliotēkai un tās vadītājai Silvijai Niķei, kas, iegādājoties nepieciešamos materiālus, nolēmusi sarīkot tik savdabīgo radošo darbnīcu. Tā arī ikdienā, cieši sadarbojoties, tiek realizētas visas vajadzīgās lietas. «Izgatavosim arī rūķu egles dekorus. No materiālu pārpalikumiem, domājot par to, lai manta neiet zudumā, gatavosim krāšņas krelles,» pastāstīja Strazdes brīvā laika pavadīšanas centra vadītāja Inga Dombrovska. Viņa atklāja, ka rosīgi strādāts, sagatavojot Ziemassvētku programmu. Priecāšanās rūķu pasaulē paredzēta četru dienu garumā, no 18. līdz 21. decembrim, pēdējo no tām atvēlot ikvienam interesentam, ne tikai jau iepriekš pieteiktajām grupām. Šajā reizē Strazdes rūķiem tiks šūdināti arī jauni tērpi. «Rūķu karalis pie mums atsūtīs šuvēju, lai beidzot mums visiem būtu skaisti tērpi. Ir vēl viens jaunums — esam saņēmuši atļauju rūķu mājai līdz galam izbūvēt vēl vienu stāvu — pagrabstāvu. Pazemē mums ir lielā zāle, kur vienā reizē varēs satikties pat ap 40 cilvēku, kas lielajām grupām ir ļoti svarīgi,» tuvākos plānus atklāja I. Dombrovska. Lai šo tik ļoti nepieciešamo darbu paveiktu, papildus vietējo ļaužu uzņēmībai tiks lūgts arī Talsu novada pašvaldības finansiālais atbalsts. Ir iecere to izdarīt līdz 9. decembrim, lai tad Strazdes muiža jau pārvērstos par rūķu karalisti. Viens no lielākajiem izaicinājumiem būs pagrabstāva zāles iekārtošana, kas tiks pārvērsta par rūķu saimes istabu. To rūķi grib radīt pēc iespējas autentiskāku un līdzīgāku rūķu enciklopēdijā redzētajai videi.
«Cilvēki ir padzirdējuši par rūķiem, tādēļ daudzi, kas dodas uz Ventspili aplūkot izrotāto pilsētu, izteikuši vēlmi iebraukt arī šeit. Tādēļ nolēmām visu izdekorēt, pārvērst vizuāli skatāmu jau no 9. decembra. Piparkūkas cepsim, viss nepieciešamais ir samarinēts, būs jauni tērpi un jauna svētku programma,» bilda I. Dombrovska.
Dažādus priekšnesumus sniegt piedāvājuši arī citu pilsētu un pagastu kolektīvi, tā ka iespējams, viesus priecēs koncerti, kas domāti dažādām gaumēm.
Lai arī sākotnējā iecere
Ingai bijusi rūķus atdzīvināt uz Ziemassvētku laiku, reālā dzīve likusi strādāt visu vasaru, uzņemot vismaz divas grupas mēnesī. «Pagājušajā nedēļā pie mums ciemojās Jelgavas bērnu un jauniešu centra «Junda» darbinieki, kas šeit pavadīja divas ar pusi stundas! Kur vēl ir iespēja ar rūķiem kopā ieiet parkā, izplosīties pa lapu kaudzi, izvāļāties tajā, izripināt pa lauku lielās ķirbju ogas? Katru mēnesi rūķiem ir sava tematika. Piemēram, augusts mums bija ābolu mēnesis, bet septembris — sēņu mēnesis. Oktobrī cepām kastaņu bulciņas, bet tagad marinējam lielo ķirbi,» paskaidroja viena no rūķu idejas iniciatorēm. Apmeklētāji arī mēdz padalīties ar idejām: tā kāds jaunietis no Rīgas ieteicis rūķu mēbeles izgatavot lielākas, lai tādējādi radītu efektu, ka rūķi ir mazāka auguma.
Viņa uzsvēra, kā sākotnēji cilvēku attieksme bijusi visai skeptiska par šo rūķošanās ideju, bet tagad tā jau iemantojusi atpazīstamību. Tādējādi arī rūķu darbs un ieguldītā enerģija tiek novērtēta un atzīta. Nedaudz sakustējušies arī vietējie iedzīvotāji, tā rūķu pulciņš sācis augt. «Ķirbju marinēšanas dienā man pat elpa aizrāvās, kā rūķenes nāk no visiem stūriem!» pasmaidīja I. Dombrovska, izsakot cerību, ka šajā gadā rūķu namiņā paviesosies arī tie vietējie cilvēki, kas līdz šim šo unikālo iespēju nav izmantojuši.
Rūķošanās nav tikai tukša ampelēšanās,
ikviens Strazdes rūķis cītīgi izlasījis rūķu lielo enciklopēdiju, lai tādējādi rastu atbildes uz visiem jautājumiem. Tādi darba procesā rodas ne tikai pašiem, bet arī apmeklētājiem, kas nereti necenšas slēpt savu ziņkāri par visikdienišķākajām rūķu lietām. «Šī grāmata ikvienu ieved šajā pasaulē, tādējādi cilvēks pieņem šo pasauli, pielāgojas mūsu vietai,» teica I. Dombrovska.
Rūķu idejai attīstoties, rasts risinājums arī par samaksas jautājumiem, jo līdz šim lielākoties visi iesaistītie darbojušies sava prieka un entuziasma dēļ. Liels darbs ieguldīts praktisko lietu sagatavošanā — arī Latvijas ananāsa jeb ķirbja marinēšana ir uz pašu pleciem. Visi rūķi pārliecināti — Strazdes rūķu pasaulē ienākot, ikreiz jājūt tikko gatavota ēdiena smarža, kas rada omulību un mājīgumu.
Lai ielogotos sistēmā, izmanto kādu no sociālajām pasēm: