Vīnogām rekordliela raža 09.10.2015


Piedaloties vairāk nekā 50 talciniekiem, piecu stundu ražīga
darba rezultātā «Abavas vīna darītava» Sabiles pievārtē esošajā
dārzā novākusi rekordlielu vīnogu ražu.
Šogad aprit pieci gadi, kopš uzņēmums uzsāka eksperimentu, kura
mērķis bija noskaidrot — kādas vīnogas Latvijā ir iespējams
izaudzēt, lai darītu kvalitatīvu Latvijas vīnogu vīnu. 2010. gada
vasarā Sabiles pievārtē, Abavas ielejas dienvidu nogāzes augšējā
daļā, tika iestādīts pusotra hektāra liels vīnogu dārzs, kopā 45
šķirnes. Dažas šķirnes ir tikai pa stādiņam, dažas iestādītas pat
pa 400 stādiem.
Šobrīd var apgalvot, ka īstās vīna vīnogas komerciāli Latvijas
apstākļos audzēt ir ļoti sarežģīti, un cerēt uz lielām ražām nav
pamata. Tradicionālās ziemeļu vīnogas audzēt ir viegli, bet
jārēķinās, ka vīni no šīm ogām visbiežāk neatbildīs Rietumu vīnu
kultūras standartiem. Tomēr cerības nav atmestas, jo ir bijuši arī
veiksmīgi eksperimenti. Kā informē uzņēmuma pārstāvji — vislielākās
cerības tiek liktas uz hibrīdiem — gaišajām vīnogām ‘Solaris’ un
‘Seyval Blanc’, kā arī sarkanajām ‘Rondo’ un ‘Regent’.
«Abavas vīna darītavas» saimnieks Mārtiņš Barkāns stāsta, ka šogad
izdevies novākt rekordlielu ražu — aptuveni piecas tonnas ogu.
«Beidzot dārzs ir sasniedzis tādu ražīgumu, ka varam domāt arī par
vīnogu vīnu darīšanu. Šo piecu gadu laikā esam fokusējušies uz
āboliem un augļiem, nu varam sākt nopietni rosīties, lai jau
nākamajā vasarā pircējiem piedāvātu jaunu produktu — vīnogu vīnu.
Nepieciešamās tehnoloģiskās iemaņas ir gūtas, un eksperimenti ar
vīnogu vīniem ir veikti. Tas mums ir ļoti nozīmīgs mirklis tālākai
attīstībai,» uzsver M. Barkāns.
Pagājusī vasara gan nav bijusi tāda, lai Latvijas vīnogu audzētāji
gavilētu priekā. Siltais augusts, septembris nav spējis atsvērt
auksto maiju, jūniju un jūliju. Līdz ar to — ogas nav sasniegušas
optimālo gatavības pakāpi, un M. Barkāns saka: «Latvijā vīnogu
audzēšana līdzinās staigāšanai pa naža asmeni. Katru silto dienu
novērtējam īpaši! Pateicoties siltajam rudenim, esam ieguvuši ogu
minimālo gatavību, ogu kvalitāte ir zemāka, nekā varam vēlēties,
toties raža ir ļoti liela. Kopumā ar sezonu esam
apmierināti.»
Rīkotā talka ir uzņēmuma mīļa tradīcija
Šogad gan tā izsludināta trīs dienas iepriekš, sekojot līdzi laika
prognozēm un cenšoties novērtēt vēl katru silto dienu, paturot acīs
draudošās salnas. Gadu iepriekš talcinieku bijis vairāk, un tāda
dūšīga strādāšana sanākusi vien nepilnu stundu. Šogad cilvēku
nedaudz mazāk, toties raža tāda, ka nostrādāties ikviens dabūjis ne
pa jokam! M. Barkāns priecājas par ikvienu radinieku, draugu,
entuziastu vai produkcijas cienītāju, kurš uz pasākumu ierodas, lai
kopīgi baudītu ne tikai darbu, bet arī gardo talcinieku cienastu,
par kuru rūpējas Sabiles saimniece Larisa: «Mums talka nozīmē arī
veselīgu stresu un aktīvu rosīšanos, lai pasākums izdotos labs. Par
kopīgi padarīto priecājamies un par palīdzību esam
pateicīgi.»
Vīnogu audzēšanas sezona tuvojas izskaņai, vēl tikai dārzos jānovāc
mazāk gatavās vīnogas, jāapgriež viss dārzs, vērtīgākās šķirnes
jāpierok uz ziemu, un audzētāji var gaidīt jaunu gadu. Tikmēr
lielākais darbs turpināsies vīna darītavā, lai censtos izvilināt
kādas jaunas aromātu un garšas nianses no Latvijā audzētām
vīnogām.
Lai ielogotos sistēmā, izmanto kādu no sociālajām pasēm: